Menü

Ökölvívás egy laikus szemével, miért boxoljon a gyermek? 2.

Ökölvívás egy laikus szemével, miért boxoljon a gyermek? 2.

Mit lát az ökölvívásban egy laikus ;avagy miért boxoljon a gyermek?

 

írta: Habina Péter

 

Kiemelten fontos, hogy a változó környezeti igénybevételhez való alkalmazkodás szükségessége kitartást, rendkívüli koncentrációt, nagyfokú önkontrollt és a teljesítmény eredményért való felelősségvállalást igényel.  

Felmerül a kérdés, hogy milyen célból sportoljon:

Győzelemért vagy a kudarctól való félelme miatt; azért, hogy fejlődjön?

Csökkenjen a félelme a fejlődés hiányától?

Avagy éppen azért, hogy másokhoz képest legyen jobb?

Illetve félelem attól, hogy mások jobbnak bizonyulnak?

 

 Az elsajátítási célok (azért sportol, hogy jobbá váljon) kialakulása fontos a  sportolás iránti hosszú távú elköteleződés és az eredményesség szempontjából.

 

Tehát: a szülők/hozzátartozók nélkül nem tudunk közös sikereket elérni….  

 

Mit jelent mindez?

 

Ha szeretnénk, hogy a leendő sportoló sokáig bent maradjon a sportágában, illetve eredményes legyen, akkor fontos, hogy a sportolás első éveiben kialakítsuk náluk a megfelelő motivációt. Erre az jellemző, hogy a fiatal sportolók elsősorban azt nézik, hogy mennyit fejlődtek önmagukhoz képest. Igen, a győzelem fontos, de nem elsődleges, különösen a kezdeti években. Fontosabb, hogy a fiatal megtanulja észlelni azt, hogy hogyan fejlődik/változik. Ehhez az egyik leghasznosabb eszköz, ha teret adunk neki, és lehetőséget adunk számára, hogy döntsön a sportágával kapcsolatos kérdésekben.

kontroll:

–   A fejlődés monitorozásával megtanulja, hogy csak arra figyeljen, amire hatással van (fejlődése) és kiszűrje azt, amit nem tud befolyásolni (helyezés, ellenfelek felkészültsége, sorsolás…).

-   Amennyiben teret adunk a sportolónak abban, hogy döntsön a sportkarrierjével kapcsolatos kérdésekben, akkor megtanulja, hogy beleszólhat a saját sorsába, így képes lesz azt irányítani (Azaz a szülők és az edzők megadják a lehetőségeket a sportoláshoz, a fiatal bizonyos helyzetben választhat ezek közül.

Ugyan akkor nem arról szól, hogy minden esetben a sportoló dönt, az edzők és szülők határozzák meg a kereteket).

 

Ami még nagyon izgalmas: mindkét oldal szerepe kiemelt a sportoló megfelelő motivációjának kialakításához.

Azaz a szülő hatással van gyermeke sportéletére, ezért fontos, hogy tisztában legyen a lehetőségekkel és azzal, hogy gyermeke fejlődése hol tart, azaz a jól informált szülő képes a leghatékonyabb(an) segítséget nyújtani. Másrészt az edző szerepe is ugyanilyen kiemelt, ami evidenciának hat, de a vizsgálat ismét kiemeli, hogy mennyire jelentős a hatásuk.

S ebben az egyesület edzői és az edzői munkát segítő szakmai stábja minden segítséget megad a leendő versenyzőnek és az őket támogató hozzátartozóknak.

Természetesen minden edzőnek az az álma, hogy a versenyzője olimpiai bajnok és világelső legyen…..

Azonban ennél sokkal fontosabb, hogy a tanítvány önmagát ismerő és elfogadó, a saját képességeit a környezete legnagyobb megelégedettségére kibontakoztató, sikeres, boldog és a sportot szerető ember egyen….

Ehhez kérjük az Ön támogatását is!  

Box Világ
vissza

A weboldalon cookie-kat használunk, a jobb felhasználói élményért. OK